Колізей в цифрах

Колізей (якщо точніше – Амфітеатр Флавіїв) – одна з найвеличніших та найбільш знаменитих споруд античного світу, що і сьогодні залишається символом Вічного Міста. Ця пам’ятка історії та архітектури дуже знаменита: адже щодня величезна кількість туристів приїздить сюди, аби на власні очі поглянути на культове місце всіх римлян, що мешкали близько двох тисяч років тому. Аби уявити масштаб споруди та довершеність її конструкції, ми поглянемо на неї через призму сухих та об’єктивних цифр.

Трохи історії

Навіщо взагалі виникла потреба у зведенні нового амфітеатру? Будівництво Колізею почалося у 72 році нашої ери, після завершення півторарічної громадянської війни та погашення юдейських бунтів у Римі. Імператор Тит Флавій Веспасіан вважав за необхідне увіковічити свою перемогу та завершення тиранії Нерона. Отже, було вирішено подарувати римлянам, охочим до видовищ, новий амфітеатр небачених розмірів, як символ перемоги оновленого та незламного Риму.

Цікаво, що при виборі місця для нового збудування майбутнього амфітеатру, було взято до уваги політичний аспект. Грандіозну споруду вирішили звести саме на місці резиденції Нерона, яка займала майже 120 га. Зі спецтехнікою у ті далекі часи поки не склалось. Отже, для будівельних робіт було зібрано до 100 тисяч рабів. Такі кадри не мали будівельної кваліфікації, але вправно працювали на кар’єрі, розташованому у 20 км від будівельного майданчика. Для доставлення вантажів навіть побудували дорогу – знову таки, зусиллями рабів. А от на складних ділянках працювали виключно професіонали – у рабів для цього не вистачало ані навичок, ані стимулу.

Як влаштовано Колізей?

Як і інші амфітеатри, Колізей, добудовувати який, довелось синові Флавія Веспасіана, має форму еліпса, в центрі якого була розташована арена. Зрештою, така споруда за конструкцією дуже нагадує сучасний цирк. Тільки арена в античних амфітеатрах не кругла, а еліпсоподібна. А ось, нарешті і цифри, що дозволять вам відчути всю грандіозність такого проекту. Тільки уявіть собі зведену вручну, кам’яну конструкцію, що має:

  • у довжину – близько 188 м;
  • у ширину – навколо 156 м;
  • з ареною 85×54 метри (трохи «не дотягує» до розмірів футбольного поля);
  • у висоту – близько 50 м.

Колізей спирається на фундамент, товщина якого складає 13 м. Для будівництва велетенського амфітеатру використовували величезні кам’яні блоки вагою близько 300 т. Усього для будівництва Колізею було видобуто близько 100 тис. м3 такого матеріалу. Це вже не кажучи про туф та цеглу, що були значно дешевші.

Структура споруди була і залишається надзвичайно продуманою та гармонійною. По периметру рівномірно розподілені вісімдесят входів. Чотири з них були призначені для нижніх рядів, розташованих найближче до арени та призначених для еліти. Вони підняті на висоту близько 3,5 метрів над ареною, а деякі – помічені іменними написами.
Ряди над ними були призначені для стану вершників, а ще вище – для звичайних громадян. Згідно з записами, датованим 354 роком, споруда могла вмістити 87 000 глядачів. Проте сучасні підрахунки стверджують, що така цифра завищена: спостерігати за гладіаторськими боями або іншими видовищами могли не більше, ніж 50 000 людей – що теж немало, особливо для тієї епохи.

Надзвичайно раціонально та точно прорахована система входів-виходів дозволяла заповнити Колізей протягом 20 хвилин, а звільнити – усього за 5! Погодьтесь: не кожна сучасна споруда має настільки ефективний захист на випадок пожежі!