Жести італійців, що варто знати туристу

Італія – країна, що приваблює найрізноманітніших туристів з усіх куточків світу і розкриває глибини історії, повноту мистецтва стародавнього і сучасного, розвиває гастротуризм, а також просто захоплює своїм колоритом і менталітетом італійців.

Ні для кого не секрет, що навколо італійців сформувалось безліч стереотипів щодо їх апетиту, соціальних та родинних зв’язків, а також темпераменту та емоційних проявів. І ми не беремося стверджувати, що мають місце лише перебільшення і вигадки, особливо, що стосується жестикуляції. Італійці насправді експресивні та люблять підкріплювати (або взагалі заміняти) слова жестами. Тож перед поїздкою в Італію, радимо ознайомитися з найпоширенішими жестами, щоб не сконфузитися в спілкуванні з місцевими жителями.

Що потрібно знати, плануючи спілкуватися з італійцями?

Перед тим як перейти до конкретики, варто зауважити, що італійці й справді гучно розмовляють та активно жестикулюють під час розмови. Цілком можна припустити, що вони вже винайшли свою окрему мову жестів. Тож не варто перейматися, якщо побачите на вулиці людей, що, на вашу думку, сваряться. Цілком ймовірно, що це просто друзі обговорюють останні новини або раді одне одного бачити.

Почнімо з привітання, адже це логічно, і воно є особливим жестом для італійців, бо не завжди обходиться лише рукостисканням. Одним зі звичних способів вітання для італійців є поцілунок в кожну щоку, що насправді є рухом “щока до щоки”, без доторку губ, але дуже часто туристи з більш стриманих країн не знають, як реагувати на цей жест.

Відкритість місцевих мешканців заворожує, тож в будь-якій незрозумілій ситуації ви завжди можете поставити запитання (лише врахуйте, що не всі італійці володіють англійською, тож, щоб порозумітися було простіше, купіть собі розмовник або візьміть гіда).

Найпоширеніші жести

Тепер давайте розберемося з поширеними жестами, що можуть вам стати в пригоді, якщо ви не знаєте італійської, але хочете задовольнити свої потреби (варто, до речі, зауважити, що для розуміння італійських жестів є спеціальні підручники):

  • Повідомити, що ви хочете пити можна простими рухами, що імітують пиття: для води вдайте, що тримаєте склянку та підносите її до рота, кави – візьміться за вушко уявної чашки та вдайте пиття, вина – візьміться за ніжку уявного келиха і не забудьте відставити мізинець. А от звичний жест клацання пальцем по шиї, всупереч вашому проханню промочити горло чимось міцним, викличе співчуття, адже в італійців означає хворе горло і вам запропонують хіба таблетку чи мікстуру.
  • Щоби тонко натякнути про те, що ви зголодніли – декілька разів постукайте себе в області сонячного сплетіння ребром горизонтально випрямленої руки, яка долонею дивиться вниз.
  • Якщо ваш опонент постукує однією рукою себе по кисті іншої руки (умовно в тому місці де має бути годинник), то це не ознака нудьги, а свідчення того, що вам слід поспішати, адже час іти.

А наостанок запам’ятайте жест, що став причиною найбільшої кількості курйозних випадків в Італії – це звичний нам помах руки, що закликає підійти. Італійці так прощаються. Тож якщо ви сповістили про те, що йдете, вас провели і заклично махають, стоячи на порозі, то це не значить, що ця людина раптом згадала про важливу справу і просить вас негайно повернутися.

Насправді італійці мають дуже розвинену мову жестів, якими можна повноцінно поспілкуватися і нерідко туристи їх вважають, якщо не окремим видом невербального мовлення, то точно дуже колоритною італійською ознакою, що додає привабливості цим чудовим гостинним людям і їхній країні, яка закохує в себе з першого візиту. Будьте готові, що Італія залишить собі частинку вашого серця.