Таємниці Римського Колізею

Зважаючи на велич і масштаб славнозвісного амфітеатру Флавіїв, можна лише припускати, скільки ж він містить в собі секретів, скільки загадок приховує ця неймовірна споруда. Спробуймо їх відкрити та розгадати разом.

Побудований всього за 9 років імператором Веспасіаном, Колізей покликаний був затьмарити славу попереднього правителя Нерона, і водночасі стати темою для розмов номер один у Римі. Завдяки залученню найкращих інженерів та близько сотні тисяч рабів, в максимально короткі терміни вдалося звести найбільший амфітеатр у світі. Що вражає, адже побудували Колізей на місці величезного озера імператора Нерона, яке попередньо засипали.

Хоча будівництво цілком приписується Веспасіану, це не зовсім правда, бо він не дожив до його завершення цілий рік. Його син Тит не лише закінчив будівництво, а й вніс корективи в проект Колізею, додавши ще один верхній ярус для найбідніших верств населення. Згідно з історичними довідками, святкували відкриття Колізею максимально помпезно і з розмахом, а свято тривало 100 днів. Та це й не дивно, адже все, що пов’язане з амфітеатром Флавіїв, завжди про масштаби і колосальні витрати.

Колізей означає в перекладі “колосальний” і ця назва якнайкраще описує дану споруду: понад 500 метрів завдовжки, з п’ятдесятиметровими стінами, Колізей має площу майже двадцять чотири тисячі квадратних метрів і не може не вражати навіть зараз, уявіть, що було в часи його розквіту! Він був розрахований на 50 000 глядачів, а за деякими припущеннями вміщав й до 70 тисяч, і всі ці люди приходили заради неймовірних видовищ (і може трошки заради хліба).

Вперше в історії в римському Колізеї було створено безліч входів (всього їх в Колізеї 80), завдяки яким заповнити амфітеатр глядачі могли всього за 20 хвилин, а покинути ще швидше. Для еліти були окремі входи, що вели на нижні яруси і окремі два входи вели на арену та були призначені для гладіаторів. Арена в формі еліпса, максимально звичайна і їй нічим дивувати глядача… окрім хіба 36 пасток, майстерно на ній захованих та спеціальної системи водопроводів, за допомогою яких, арену можна було цілком затопити та влаштувати справжнісінькі морські бої.

15 сантиметрів – це товщина шару піску, яким була вкрита арена Колізею і, напевно, ви здогадались, що це було зроблено для того, щоб він вбирав кров. Театр жорстокості, яку так полюбляли античні глядачі, Колізей, має моторошну історію подій, що відбувалися на сцені. За різними даними, там загинуло понад півмільйона людей і більше мільйона тварин, а за непідтвердженою інформацією, деякі види тварин припинили своє існування внаслідок численних вбивств на арені (зокрема, йдеться про бегемотів, що опинились на межі вимирання – одного разу на арені було вбито близько 9 тисяч цих тварин).

Мало хто знає, що Колізей на той час був максимально комфортно спроектованим та зі зручностями, які стали доступні нам лише через декілька тисяч років, але насправді це так.

Для імперської сім’ї спеціальним чином було спроектовано нижній ряд, найзручніший для огляду та захищений від арени спеціальною стінкою, за ним йшли ряди для знаті і верхні ряди для простих людей.

Особливістю Колізею є безліч відкритих арок, що були оздоблені розкішними скульптурами. Для захисту від палючого сонця та дощу натягувались спеціальні тенти, їх обслуговували військові, для яких були спеціальні місця. Як бачимо, рівень майже, як на сучасних стадіонах (просто у нас сьогодні немає спеціальних рабів з поголеними головами, щоб однорукі патриції могли аплодувати).

Це не всі секрети, що ховає Колізей, адже має він ще й глибокі тунелі та величезні шахти, що стали могилою для сотень тисяч створінь, а легенди кажуть, що там і досі живуть монстри. Але про це все вже іншим разом…