Що такого особливого в Колізеї?

Чи чули ви коли-небудь про Колізей у Римі? Скоріше за все, більшість відповість, що так. А можливо комусь і пощастило побачити його особисто. Так чи інакше, але багато хто погодиться з тим, що це дійсно неймовірна стародавня споруда, яка не дарма вважається візитною карткою італійської столиці.

Чим цікавий Колізей?

Взагалі, Рим – це досить стародавнє місто, в якому є багато різних цікавих та неймовірних споруд, які можуть із легкістю зацікавити кожного, хто відвідає Італію. Колізей, крім свого чудового та цікавого вигляду, відомий і багатьма іншими фактами.

Ось, наприклад, що стосується архітектури. Цей найбільший у Римі амфітеатр має форму еліпса. Його було збудовано всього за 9 років таким чином, щоб глядачі із легкістю могли спостерігати за всіма подіями, які відбувались на цій арені. У будівництві було залучено понад сто тисяч рабів, які займалися транспортуванням і обробленням величезних кам’яних брил, що були основним будівельним матеріалом і з’єднувалися між собою залізними палями.

Якщо ми вже частково почали говорити, що Колізей це амфітеатр, то варто сказати про те, як його використовували. Отже, Колізей був побудований для того, щоб там проводились різні бої. Як-от, гладіаторські, публічних виконань смертних вироків та битви з тваринами. У битвах, окрім самих воїнів, брали участь також такі тварини, як-от бики, тигри, ведмеді леви та навіть верблюди. Колись його називали храмом смерті, адже на його арені скінчилось життя багатьох людей і тварин.

Варто також згадати про проведення різноманітних спектаклів, театральних вистав, військових навчань, морських баталій, змагань та інших розваг у цьому Колізеї. І якщо вже говорити про морські баталії, то було б цікаво дізнатися, як саме це відбувалось. Тож, арену амфітеатру перетворювали на велетенський басейн. У цьому басейні мало з того, що проводили поєдинки, так ще й підіймали абсолютно справжні кораблі. Тому через це, цю відому на весь світ споруду, вважали, так званим, розважальним центром давнього Риму. А також Колізей став символом Римської величності та сили.

Тільки уявіть собі, яким величезним є цей відомий з давніх-давен амфітеатр, адже він був у змозі вмістити у собі близько п’ятдесяти тисяч людей! Місця для глядачів розташовувалися по ієрархії – з самого низу сидів імператор та його сім’я, далі – представники влади і з самого верху були місця для людей нижчих станів.

Колізей у наші часи

Відома на весь світ архітектурна пам’ятка не збереглась у повноцінному вигляді та у повному стані до наших днів, оскільки, на превеликий жаль, була частково зруйнована через пожежі та землетруси. Проте не варто занадто засмучуватись, оскільки враховуючи, що споруда була збудована ще у роки першого століття нашої ери, основну структуру Колізею (сьогодні від нього лишилася лише третина) вдалося зберегти для нащадків.

Сьогодні Колізей, який зберіг свою велич та масштабність, є однією з найпопулярніших туристичних визначних пам’яток у Римі. Він приваблює мільйони відвідувачів щороку, які можуть досліджувати його залишки і дізнатися більше про життя в давньому Римі.

А як щодо спадщини Колізею? У 1980 році Колізей був включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО, як визначний пам’ятник світової культури.

Через свою велич і значення для давньоримської культури, Римський Колізей став одним з найвпізнаваніших та найвідоміших пам’яток світу.

Тож якщо ви ще жодного не відвідали Колізею у Римі, вам варто зробити це у нас є чудова екскурсія в це місце. Колізей вас вразить і своїм величним виглядом, і цікавими фактами та історією відомої на весь світ споруди. Як каже багато туристів: «Якщо ні разу не був у стародавньому Римі, не бачив легендарної споруди — Колізею та не знаєш хоча б щось про нього, то дарма прожив життя». Тому, пані та панове, ви знаєте, що робити!