Що не варто пробувати туристу в Римі?

В кожній країні світу – свої, часом дивні та навіть нелогічні, з точки зору туриста, звички, традиції та норми поведінки. Не знаючи їх, можна мимоволі потрапити у складне становище, та, щонайменше, почувати себе незручно. Чого не варто навіть пробувати робити туристу в Римі?

Пікнік на галявині в парку

Досить часто у західних фільмах можна побачити сцени, у яких закохана пара або щаслива родина, розташувавшись на яскравих пледах, снідає посеред зелені газону в місцевому парку. А знаєте чого не вистачає такій ідилії? Виявляється, напису: «Не повторювати в Римі!». Звичайно, вашому життю нічого не загрожуватиме. Але вдарить по кишені – адже штрафи за такі імпровізовані пікніки сягають 500 євро.

Купання у фонтанах

Ще один, надзвичайно нав’язливий штамп – це відео сюжет, де малюки та молоді (а іноді і не дуже молоді) люди, прагнучи трохи освіжитися, занурюються у фонтан. Зазвичай такі ролики супроводжують розповідь диктора про аномальну спеку. Плануючи поїздку до столиці Італії, варто добре знати, що місцеві закони в такому випадку будуть на стороні фонтанів, а не туристів. Отже, численними, дивовижними фонтанами Риму краще милуватися на відстані. Навіть монетки тут можна кидати виключно у відведених місцях – наприклад, у фонтан Треві.

Замовлення кави

Якщо втомившись після екскурсії, ви вирішили відновити сили, замовивши піцу або пасту, ми скажемо, що це – чудова ідея! Тут і справді знаються на цих стравах – адже тут їх і придумали. Але замовляти після таких страв капучино – не найкраща ідея, приблизно, як для нас – молоко з огірками. Місцеві мешканці твердо переконані, що каву з молоком варто пити лише на сніданок, а обід краще завершити чашечкою еспресо або макіато.

Громадський транспорт

Вивчати місцеві пам’ятки з гідом – безпечніше, але значно цікавіше прогулятися містом без його нав’язливого супроводу. Обравши певний напрямок, краще не вигадувати нічого оригінального та просто замовити таксі. А ось сподіватися на послуги громадського транспорту – не краща ідея! Адже він у цій європейський столиці існує скоріше номінально, аніж реально. Отже, навіть дочекавшись автобуса певного маршруту, ви ризикуєте потрапити у велетенську пробку, від якої не врятує навіть спеціально відведена смуга на дорогах міста. Окрім цього, водії міського транспорту невпинно борються за покращення умов праці – тож часто страйкують та просто не виходять на роботу.

Підпис на петиції

Звичайно, всі добре знають, що підписувати будь-які папери, не читаючи, дуже, просто дуже погана звичка. Той факт, що написано було щось італійською, а ви не розібралися в деталях – дуже сумнівний аргумент! Пояснимо детальніше. На вулицях Риму досить часто можна побачити молодиків, що дуже експресивно щось розказують та закликають поставити підпис під черговою петицією – наприклад, проти наркотиків або на захист атлантичних китів.

Послухати, що вони розповідають – можна, адже це частина міського колориту. А ось ставити підпис точно не варто – скоріше за все, це один з поширених видів шахрайства, що процвітає у туристичних кварталах. Ставлячи підпис, ви, найвірогідніше, даєте згоду на добровільну передачу певної суми коштів невідомим особам. Якщо вже таке сталося, вихід один – викликайте поліцію.

Де і як пити каву?

Остання наша порада не настільки категорична, це скоріше просто застереження від марних витрат. Річ у тім, що італійці п’ють улюблене еспресо виключно за стійкою бару, та в жодному разі не за столиком. Адже таке задоволення коштуватиме у декілька разів дорожче. Але це в жодному разі не стосується капучино – як раз його п’ють за столиком, насолоджуючись кожним ковтком.