Римські замки, які варто відвідати

Рим, з його досить складною багатовіковою історією, приховує безліч загадок та таємниць, які ще й сьогодні живуть під стінами розкішних вілл, палаців та замків. Тут дбайливо зберігають історію міста, найцінніші надбання культури – з давніх часів до XVIII сторіччя, розкриваючи безліч неймовірних фактів та наближаючи мандрівника до життя римської знаті.

Палаццо Барберіні

Один з найвідоміших палаццо Риму – Палаццо Барберіні, розташований в Есквіліно. В 1625 році його придбав для своєї родини Маффео Барберіні, більш відомий світу, як Папа Урбан VIII. Для роботи над перепроектуванням первісної структури будівлі були запрошені найвідоміші архітектори XVII сторіччя – Джованні Лоренцо Берніні, Франческо Борроміні та Карло Мадерно. Починаючи з 1949 року в Палаццо Барберіні розташована Національна галерея античного мистецтва, відкрита для відвідування.

Споруда є видатним прикладом архітектури у стилі бароко. В галереї представлено понад п’ять тисяч безцінних витворів мистецтва – живописні полотна, скульптури та фрески, що належать авторству Караваджо, Рафаеля і Тінторетто. Родзинкою експозиції є фреска П’єтро да Кортона «Тріумф Божественного провидіння».

Палаццо Массімо

Палаццо Массімо, розташований неподалік від міського залізничного вокзалу, також дозволяє відвідувачу дізнатися багато цікавих фактів з історії Риму. Будівля належить до комплексу приміщень Національного Римського музею, що був заснований у 1889 році. У палаці, спроєктованому архітектором Камілло Піструччі, тривалий час був розташований єзуїтський навчальний заклад.

Сьогодні на чотирьох поверхах музею розмістилася неймовірна експозиція, до якої увійшли, відомі на весь світ, фрески, картини.

Вілла Джулія

Вілла Джулія, збудована у XVI сторіччі, є одним найцінніших історичних об’єктів Риму. Це – колишня резиденція Папи Юлія III, що є неповторним шедевром  архітектури Відродження. Неймовірно красива будівля, в оточенні тихих зелених садів і фонтанів, поруч з храмом, побудованим у IV сторіччі, була побудована за проєктами архітекторів Джакомо Бароцці да Віньйола, Мікеланджело Буонарроті, Бартоломео Амманаті.

Сьогодні тут розташована колекція Національного етруського музею, що містить величезну кількість витворів етруського мистецтва та старовинних артефактів. До колекції входять художні керамічні вироби, скульптури, ювелірні вироби та ритуальні предмети. Серед найвідоміших – статуя Аполлона Вейського і Скрижалі з Пірги.

Палаццо Альтемпс

Палаццо Альтемпс – ще одне місце в Римі, де можна побачити експонати Національного римського музею. Кардинал Альтемпс, племінник Папи Пія IV, купив палац в 1568 році, після чого споруда залишалась у власності сім’ї до XIX сторіччя. Елегантний палац реставрували потягом 15 років, після завершення якої він став музеєм. До колекції увійшли предмети мистецтва, зібрані відомими сім’ями: римські та грецькі скульптури, рідкі книги та неймовірної краси фрески.

Вілла Фарнезіна

Відвідування вілли Фарнезіна – чудовий спосіб опинитися у Римі епохи Відродження. Прогулюючися залами елегантного палацу, ви зможете поринути в життя самих заможних та знаменитих римлян того часу. Вілла, спроєктована Бальдасарре Перруці на початку XVI сторіччя, була резиденцією відомого банкіра Агостіно Кіджі. Над проєктом та оформленням інтер’єру працювали відомі митці того часу.

Збираєтесь до Риму? Обов’язково відвідайте знамениті римські замки та палаццо, аби відчути та поринути в атмосферу давно минулих часів, гармонію архітектурних форм та довершеності предметів мистецтва, що зберігаються в експозиціях цих музеїв.