Ну дуже дивні звички стародавнього Риму

Яким було повсякденне життя мешканців у Стародавньому Римі? Звісно, це небачений розквіт науки і культури, величні храми та неперевершені витвори мистецтва, що і сьогодні ми вважаємо еталоном краси та гармонії. Проте, саме тут існували звички та традиції, ну, дуже вже дивні – на погляд сучасної людини.

Покарання після смерті, реальні вбивства на сцені та отрута для самогубців

Чи знаєте ви, що для деяких злочинців передбачалось особливо суворе, посмертне покарання? Будь-які матеріальні свідоцтва про існування людини – статуї, настінні та надгробні написи, згадування в законах або літописах – підлягали знищенню, аби повністю знищити пам’ять про померлого.

Проте деякі злочинці вшановувалися честю померти на сцені, під овації публіки. Але тут, як заведено, нічого особистого. Просто жадібна до жорстоких видовищ публіка, обожнювала, коли актора, що мав загинути наприкінці вистави, заміняли на засудженого до страти злочинця, якого вбивали прямо на сцені.

А от до рішення окремих громадян вчинити суїцид тут ставились дуже серйозно. Якщо людина наважувалась скоїти суїцид, їй належало звернутись з проханням в сенат та описати причини, що призвели до бажання вкоротити собі віку. Якщо ця причина радою сенаторів, вважалась досить поважною, то нещасний отримував пляшечку отрути – цілком безкоштовно.

Вулиці Стародавнього Риму

Якщо ви обожнюєте історичні романи, ймовірно, хотіли б мати машину часу, аби влаштувати невеличку подорож вулицями Риму античних часів. Можливо, ви були б здивовані, не побачивши жодних спроб озеленення. Римляни не бачили необхідності висаджувати квіти, кущі та дерева. Для них би просто не вистачило місця. Про затори на дорогах римляни добре знали ще до народження Христа. Якщо вулицею проїжджав кінний загін, він міг без жодних вагань, потіснити пішоходів та навіть – бити їх.

Проте деякі традиції та звичаї були на диво раціональними. Наприклад, назви вулиць могли розказати багато корисного, адже їх називали на честь ремісників та торговців, що там облаштувалися. Наприклад, була в місті вулиця сандальна – тут мешкали, працювали та продавали свій товар ремісники, що виготовляли сандалі.

Про свята

Найпишнішим святом Стародавнього Риму були Сатурналії – на честь бога землеробства Сатурна. Під час сатурналій раби отримували багато свобод та привілеїв. Деякі історики вважають, що під час святкування раби могли розділити трапезу з господарем. Окрім цього, вони отримували право висловлювати критику на адресу свого господаря, не боячись покарання. Цікаво, як складалось життя раба, що наважувався реалізувати своє право на свободу слова?

Не менш цікавими здаються традиції свята Таїнства Благої богині. Вельможні матрони збирались у багатому будинку та прибирали на деякий час будь-які згадки про чоловіків – статуї, картини, тварин-самців. Якщо статуя виявлялась надто великою, її просто загортали тканиною. Звісно, жодного чоловіка не мало бути і поруч. За спробу чоловіка проникнути всередину, йому загрожувала смерть. Отаке собі торжество фемінізму!

А ось римські урочисті бенкети були досить неприємним видовищем – з точки зору сучасної людини. В той час столових приборів не існувало – тож їли просто руками, напівлежачи. До речі, з серветками теж було досить непросто. Проте, для витирання масних пальців у заможних громадян були спеціальні раби, волосся яких використовували замість серветок.