Куди поїхати з Риму на один день?

Звісно, Рим – одне з найцікавіших міст, що приваблює щороку сотні тисяч туристів з усього світу. Проте, лише у декількох годинах їзди знаходиться пара археологічних пам’яток, романтичних віл, садів і пляжів, що інтригують, аж ніяк не менше. Від стародавніх руїн та красивих капличок до середньовічних сіл та кулінарних майстер-класів у сільській місцевості, є безліч місць, що допоможуть додати різноманітності відвідуванню італійської столиці.

Ватикан. Собор Святого Перта та Сікстинська капела

Люди часто сприймають Ватикан, як невід’ємну частину Риму. Проте, це окрема держава, що має кордон з Італією у дві милі. Почніть з площі Пьяцца ді Понте Сант-Анджело та пройдіть мостом до замку Сант-Анджело до площі Святого Петра та обов’язково помилуйтесь однойменною базилікою.

Прямо за рогом ви побачите знамениті на весь світ музеї Ватикану, де можна побачити Сікстинську капелу з фресками Мікеланджело, а також зали, де виставлені найбільш знамениті роботи Рафаеля та Караваджо. Заплануйте щонайменше половину дня на вивчення величезних колекцій творів мистецтва та відвідини собору Святого Петра. Пам’ятайте, що у неділю вхід до музеїв безкоштовний, проте в цей день завжди величезний натовп туристів.

Апієва дорога і катакомби

Звісно, ви не раз чули крилату фразу «Усі дороги ведуть до Риму». Віа Аппіа Антика – найстаріша дорога в Італії, яка колись поєднувала Римську імперію, від Риму до портового міста Бріндізі. До нашого часу збереглася лише частина дороги – на території Регіонального парку.

Тут можна провести декілька годин, гуляти пішки або проїхати на велосипеді вздовж історичної стежини та оглянути катакомби Сан-Себастяно та Сан-Каллісто, стародавню міську браму в Сан-Себастяно, цирк Максенція, церкву Доміне-Кво-Вадис та гробницю Сесілії Метелли. Тут знайдуться чудові ресторанчики, де можна смачно пообідати у затишному внутрішньому дворику.

Остія Антика: стародавнє портове місто

Відвідавши руїни стародавнього портового міста Остія Антика, що є частиною археологічного комплексу, ви зможете ознайомитись з особливостями зведення найвеличніших стародавніх міст у Римській імперії. Ви може декілька годин бродити тут, оглядаючи вулички та будинки цього велетенського комплексу, який відвідує значно менше туристів, ніж всесвітньо відомі Помпеї. Серед найцікавіших об’єктів – залишки римського театру и стародавня пекарня, вулички та провулки, що були збудовані ще у 7-му сторіччі до нашої ери.

День на пляжі в Остія Лідо

Якщо ви вже давно в Римі та як раз обмірковуєте, де краще провести час у розпал літньої спеки, сміливо обирайте Остія Лідо. Готель розташований усього за 15 хвилин їзди від Античної Остії. На пляжі можна поплавати, поніжитися на сонечку.

В курортному містечку нескладно знайти декілька чудових пляжних зон, що доступні для денного використання.

Вілла д’Есте та Вілла Адріана

А тепер вирушимо на схід від Тіволі, аби на власні очі побачити дивовижну віллу у стилі ренесансу XVI сторіччя, її сади та фонтани, що складають частину культурної спадщини ЮНЕСКО. Найбільш відомими є фонтани, присвячені богам римського пантеону: Нептуну і Прозерпіні, а також – Алея ста фонтанів.

Після цього можна здійснити коротку поїздку автобусом та оглянути простору територію вілли Адріана, збудованої імператором Адріаном у II сторіччі. Тут можна оглянути театри та давньогрецькі лазні, а також залишки грецьких та римських бібліотек.

Сподіваємось, ваші одноденні подорожі з Риму подарують багато незабутніх вражень та виключно приємні спогади.