Цікаві факти про Римський Пантеон, яких ще не знали

Його велична архітектура зачаровує, а храми, яким виповнилась не одна тисяча років, пробуджують побожний трепет. Здавалося б, споруда Пантеону в самому серці Риму має бути вивчена вздовж та впоперек. Проте, і в наш час дослідникам вдалось зробити декілька разючих відкриттів. До Пантеону щороку приходять сотні тисяч туристів, мало хто може похвалитися знаннями про дивовижну пам’ятку античної історії та архітектури. Отже, саме час ознайомитися з деякими найцікавішими фактами про одну з найбільш дивовижних пам’яток Риму.

Факт 1. Цей Пантеон в Римі – уже третій!

Саме так! Велична споруда в центрі Вічного міста є вже третім втіленням Пантеону. Перший Пантеон, зведений Марком Агріппою в 27 році до н. е. на честь перемоги Октавіана Августа в 31 р. до н. е. у битві при мисі Акціум над флотом Антонія та Клеопатри. Але коли цей пантеон загинув у пожежі, що трапилась у 80 р. До реконструкції взявся імператор Доміціан.

На жаль, і нова будівля була зруйнована від вогню, коли, у 110 р. в неї влучила блискавка. Остання версія, яку ви можете відвідати, приїхавши до Риму, була зведена близько двох тисяч років тому імператором Адріаном у 120 році. Проте, на фасаді було викарбовано «Марк Агріппа, син Луція, обраний консулом третього разу, збудував».

Факт 2. Окулус: Око Пантеону, що завжди відкрите

Єдине джерело світла в Пантеоні – окулус. Це круглий отвір діаметром 8,2 м, розташований точно в центрі купола, що отримав назву «Око Пантеону». Ополудні 21 квітня, в день заснування Риму, промені сонячного світла потрапляли на металеву решітку над дверима, наповнюючи відбитим світлом весь внутрішній простір споруди. В давні часи золоті промені світла надзвичайно ефектно підкреслювали величність постаті імператора, коли він заходив до Пантеону, аби привітати римлян зі святом П’ятидесятниці.

До речі, окулус ніколи не був закритий склом. А як же дощ? На цей випадок архітектори передбачили невеличкий нахил підлоги, а також 22 дренажних отвори в ній, аби не допустити утворення калюж під ногами.

Факт 3. Про купол

Діаметр купола Пантеону – 43,2 м. Понад тисячі років це був абсолютний світовий рекорд, який був перевершений лише тоді, коли Брунеллескі не збудував купол собору Санта-Марія-дель-Фор’є у Флоренції. Проте, і сьогодні це найбільший купол з неармованого бетону, що мав особливий склад, завдяки якому і зміг встояти проти натиску природи та часу. Для суміші використовували вапняк, вулканічний попіл та ще декілька компонентів, що запобігли утворенню дрібних тріщин, які могли б спричинити руйнування споруди.

А чи знаєте ви, що спочатку купол був вкритий бронзою, що сліпуче сяяла у променях сонця? Проте, протягом усього середньовіччя бронзу потроху знімали з куполу, аби використати її для більш нагальних потреб. В 1631 р., коли папа Урбан VIII, що походив з родини Барберині, наказав зняти бронзу з портика Пантеону, у Римі поширилось прислів’я «Те, чого не зробили варвари, зробили Барберині».

Факт 4. Про розміри

Будівля Пантеону точно відповідає правилам класичної архітектури: його висота точно дорівнює ширині. Завдяки ретельно вивіреним пропорціям, у внутрішній простір ідеально вписується сфера, що створює враження абсолютного балансу і гармонії.

Факт 5. Тут упокоєні відомі історичні діячі

Пантеон став місцем поховання для таких, надзвичайно відомих осіб, як перші два королі об’єднаної Італії: Віктора Емануїла II та його сина Умберто з дружиною, королевою Савойською Маргаритою. Тут же знаходиться могила художника Рафаеля, який заповів поховати його в Пантеоні.