Римський Форум: політичний центр Стародавнього Риму

Римський Форум – це одне з найважливіших місць у давньому Римі, яке слугувало політичним, культурним та соціальним центром цієї великої імперії. Насамперед варто відзначити, що Форум – це центральна міська площа з прилеглими до неї будівлями, яка в усі часи в усіх народів відігравала величезну роль у соціальному, культурному та економічному житті міста. На центральній площі відбувались вистави та виступи мандрівних артистів, тут проводили ярмарки, як на постійній основі, так і заїжджі торговці нерідко організовували продаж своїх товарів. Центральний форум завжди був скупченням багатьох мешканців та гостей міста, що згодом вплинуло на формування його політичного значення.

Його було побудовано за часів правління імператора Тарквінія Стародавнього, що наказав осушити болото між трьома пагорбами (Палатин, Капітолій і Есквілін) і збудувати величний Форум, що першопочатково призначався для організації торгівлі та проведення релігійних свят, громадських заходів тощо. Колосальний воістину імператорський розмах будівництва ймовірно визначив подальше величну історію Форуму, що з кожним правителем здобував усе більше значення і все більше розбудовувався.

У республіканський період Римський Форум перетворився на найважливіший політичний і економічний центр Стародавнього Риму, а зважаючи на значення Риму того часу, то й фактично всього цивілізованого світу. З плином часу з відносно невеликого центрального ринку він швидко став місцем, де відбувалися зустрічі, дискусії і прийняття важливих політичних рішень. Форум поступово перетворився на символ політичної влади Римської Республіки, де сенатори, політичні лідери і навіть імператори зустрічалися для вирішення долі імперії. З кожним роком він все розширювався та розбудовувався, зводили нові храми, палаци, будинки вельмож, арки та інші споруди, визначні та менші значимі, але не менш величні.

Згодом, за часів Республіки Римський Форум зазнав ще більш значущих архітектурних змін. Прокладалися нові дороги, будувалися елегантні храми та розкішні монументальні будівлі. Політичні лідери встановлювали пам’ятники, які слугували свідками їхнього впливу і важливості. Ці зміни та доповнення архітектурного ансамблю Форуму лише підкреслювали його значення та додавали величі.

В період імперії Римський Форум продовжував зростати і розширюватися, як і все на той час, що якраз характеризується максимальним розвитком та розбудовою всього Риму та околиць, досягаючи воістину величезних розмірів. В цей період було побудовано ще більше архітектурних шедеврів, а імператори вкладали значні кошти в розвиток Форуму як символу своєї влади та величі Римської імперії. Цей період став свідком найбільшого розквіту Римського Форуму, і його архітектурний спадок залишив незабутнє враження на історії Риму та всього античного світу, адже лише зверніть увагу, яка кількість визначних споруд була зведена довкола: безліч храмів, базилік, будинків та палаців, цирк та багато іншого.

Римський Форум був місцем для зустрічей, дискусій та рішень, що стосувалися керівництва Римської Республіки і пізніше Римської імперії. Форум був місцем проведення засідання Сенату. Сенатори, політичні лідери та імператори зустрічалися тут, щоб обговорювати важливі питання, приймати закони та вирішувати справи держави. Форум був символом політичної влади Риму і місцем, де формувалися важливі політичні рішення – навіть, якщо це стосувалось питань миру та війни, ці рішення приймались саме на Форумі.

Перегляньте екскурсії по Риму