Метро Риму: інформація для туристів

На думку багатьох мандрівників, яким доводилось неодноразово відвідувати столицю Італії, найзручнішим видом громадського транспорту є метро. Отже, якщо ви вперше вирушаєте до Риму, ми пропонуємо дізнатися детальніше про цей зручний та доступний вид транспорту.

Загальна інформація

Метрополітен в Римі – один з наймолодших в Європі. Його відкриття відбулося в 1955 році. Сьогодні мешканці Риму та гості італійської столиці можуть використовувати для поїздок три лінії, загальною протяжністю 60 км. Туристам варто знати, що в історичному центрі станцій метро не збудували: численні археологічні розкопки заважали веденню підземних робіт. Проте, ви зможете дістатися до віддалених районів міста.

Орієнтуватися в метро нескладно – достатньо придбати, або завантажити з інтернету та роздрукувати схему, на якій позначенні всі станції. Для пошуку станції метро на вулиці потрібно знайти табличку з червоною літерою «М». Таку ж літеру ви побачите на картах міста.

Для того, аби пройти через турнікет, потрібно придбати квиток та вставити чорною смужкою вниз у спеціальний отвір. Якщо термін дії квитка не скінчився, ви зможете забрати його з сусіднього отвору турнікета. При використанні туристичної карти, її прикладають до жовтого кола. А щоб дізнатися про розклад руху електричок, потрібно знайти спеціальне табло та переглянути актуальну інформацію. Зазвичай, потяги прибувають до станцій  з інтервалом у 5-10 хвилин. Будьте уважні та не загубіть прокомпостованого квитка під час поїздки: «зайців» тут штрафують аж на 100 євро!

Як купити квиток?

Перше, що важливо знати: окремі жетони не продаються! Тож доведеться придбати проїзний, що підходить і для поїздок у наземному транспорті. В Римі їх можна придбати:

  • в спеціальних автоматах, що встановлені на станціях метро;
  • в касах метро;
  • в газетних або тютюнових крамницях.

Процедура придбання проїзного виглядає так:

  1. На табло обирають оптимальний тип проїзного.
  2. З стрілочками вказують кількість проїзних.
  3. Сплачують у будь-який зручний спосіб.
  4. Забирають квитки.

Оплачувати проїзд у римському метро, можна банківською картою або євромонетами.

Як дешевше їздити на метро в Римі?

Для місцевих мешканців та гостей столиці тут пропонують великий вибір тарифів, що дозволяє обрати найвигіднішу вартість проїзного. Наприклад, якщо до ваших планів входить не більше однієї поїздки, ви можете придбати одноразовий комплексний проїзний. Він діятиме протягом 100 хвилин та дозволить їхати і наземними видами транспорту. Відлік часу починається в момент компостування.

Якщо ви плануєте здійснювати інтенсивні поїздки містом, існують інші тарифи – на 24, 48 та 72 години. Діти 10 років можуть їздити цілком безкоштовно. Гості Риму, яким необхідно багато їздити містом, мають можливість придбати спеціальну туристичну карту Roma Pass, що дозволить безкоштовно користуватися наземним та підземним транспортом.

Станції та схеми: просто і очевидно

Більшість станцій римського метро названі на честь історичних, культурних та архітектурних пам’яток. А схеми метро розташовують відповідно сторін світу. Отже, північ – завжди вгорі, як і на звичайній географічній карті. Тож заблукати тут практично неможливо: все просто та очевидно! Туристи та мандрівники, а також всі, хто приїздить до Риму у справах, визнають: користуватися метро тут, дійсно, дуже зручно!

Бажаємо приємних поїздок та найкращих вражень від подорожі італійською столицею!